Izvori iz Tel Aviva
85

Izrael u strahu: Sud u Hagu bi mogao narediti prekid borbi u Gazi

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je zabrinut da bi mu Međunarodni sud pravde (ICJ) mogao narediti prekid borbi u gradu Rafahu na jugu Gaze. Zabrinutost Tel Aiva dolazi uoči javnih rasprava zakazanih za četvrtak i petak.

ICJ je najavio da će održati saslušanja kako bi razmotrio zahtjev Južne Afrike za "dodatnim mjerama" protiv Izraela. Ovaj zahtjev je u vezi sa slučajem genocida pokrenutim protiv Izraela nakon operacije izraelske vojske u Rafahu.

List Yedioth Ahronoth objavio je da Izrael još nije odlučio hoće li učestvovati u raspravama.

Također se navodi da je jedna od opcija koja se trenutno razmatra u Izraelu da se zatraži odgoda saslušanja, s obzirom na kratko vrijeme pripreme od dva dana.

"Izrael se boji da će ICJ odobriti zahtjev Južne Afrike i izdati naredbu za prekid borbi u Rafahu u bliskoj budućnosti", piše izraelski list.

Dnevnik je citirao neimenovanog izraelskog stručnjaka koji je sugerirao da je jedan od faktora koji je potaknuo sud da ubrza raspravu provokacije ekstremističkih desničarskih izraelskih aktivista koji ometaju isporuku humanitarne pomoći u Gazu.

Stručnjak je dodao da ovi incidenti, o kojima su mediji u cijelom svijetu opsežno izvještavali, postavljaju teška pitanja.

Izrael je udario na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Gotovo 35.180 Palestinaca, većinom žena i djece, ubijeno je od tada, a više od 79.000 je ranjeno.

Izrael je pred ICJ-om optužen za genocid. Privremena presuda u januaru navela je da je "vjerojatno" da Tel Aviv provodi genocid u Gazi, nalažući mu da zaustavi takva djela i poduzme mjere kako bi zagarantovala pružanje humanitarne pomoći civilima u enklavi.