Ehud Barak
0

Izrael u "ratu bez milosti" protiv Hamasa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je uključen u "rat bez milosti" protiv islamističkog pokreta Hamas u pojasu Gaze, potvrdio je u ponedjeljak u izraelskom parlamentu Knessetu izraelski ministar odbrane Ehud Barak.

"Nemamo ništa protiv stanovnika Gaze, ali uključeni smo u rat bez milosti protiv Hamasa i njegovih saveznika", izjavio je Barak prema izraelskim medijima.

"Suzdržanost koju smo pokazali je izvor snage. Mi se borimo s moralnom prednošću. Oni namjerno pucaju na civile. Mi ciljamo teroriste i izbjegavamo koliko god je to moguće civile dok se Hamasovci namjerno skrivaju među civilima", dodao je ministar odbrane, izražavajući žaljenje zbog civilnih žrtava izraelskih napada.

Izraelske zračne snage u ponedjeljak su treći dan zaredom bombardirale Gazu, a tokom noći pogođeno je četrdesetak Hamasovih položaja. Šrapneli su ulazili i u civilne kuće pri čemu je poginulo pet djevojčica jedne obitelji, od kojih je najmlađa imala četiri a najstarija 15 godina.

Veliki broj tenkova, vojnih vozila i autobusa s izraelskim vojnicima nalazi se na granici pojasa Gaze i Izraela te očevici smatraju da bi uskoro moglo doći i do kopnenog napada.

Izraelska vojska je područje oko Gaze proglasila "zatvorenom vojnom zonom", što znači da u nju ne mogu ući civili.

Od početka vojnih napada operacije kodnog imena "Lijevano olovo" ubijeno je više od 300 Palestinaca, dok ih je više od 800 hospitalizirano. Bolnički izvori u Gazi upozoravaju da u bolnicama više nema slobodnih kreveta, a prepune su i mrtvačnice.

Hamas je uzvratio na izraelske napade raketama na izraelske ciljeve pri čemu su poginule dvije osobe, od kojih jedna izraelski Arapin.

U ponedjeljak su palestinski militanti nastavili su s raketnom paljbom, a najmanje 14 raketa pogodilo je izraelski grad Ashkelon. U ponedjeljak ujutro jedan je Palestinac nožem izbo tri Izraelca na Zapadnoj obali.

Izraelske mete bili su i Islamsko sveučilište u Gazi te ured palestinskog premijera Ismaila Hanije, pripadnika Hamasa. Izraelski avioni bombardirali su i tunele između Gaze i Egipta, a izraelska mornarica bombardirala je i Hamasove ciljeve na obali i u unutrašnjosti.

Prema izraelskim izvorima, prenosi Hina, u samo nekoliko minuta uništeno je četrdesetak tunela koji se navodno koriste za krijumčarenje robe i oružja u pojas Gaze.