Svijet
0

Izrael: Pripreme za propalestinsku "zračnu flotilu"

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetio je u srijedu međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva kako bi se informirao o pripremama za dolazak stotina propalestinskih aktivista iz Evrope u petak, javio je izraelski vojni radio.

Netanyahu je izjavio da izraelske snage sigurnosti moraju djelovati čvrsto protiv očekivanih protesta.

"Svaka zemlja ima pravo da spriječi ulazak provokatora preko svojih granica, naglasio je Netanyahu na sastanku sa šefovima sigurnosnih službi, najaviši da će Izrael postupiti kao "svaka civilizovana zemlja suočena s provokatorima", ali je naredio snagama sigurnosti da izbjegnu svaku svađu.

Izraelski ministar javne sigurnosti Yitzak Aharonovitz upozorio je u utorak navečer da će aktivisti pokušati da uđu u Izrael i da posjete Jerusalem, Ramallah, Betlehem i dolinu reke Jordan, nakon što flotili s tovarima pomoći za pojas Gaze nije dozvoljeno da isplovi iz Grčke.

"U narednim danima očekuje se da stotine radikalnih aktivista širom Evrope dođu u Izrael da izazovu provokacije i nelegalne proteste i da podriju naš legitimet u našoj zemlji, rekao je Aharonovitz, poručivši da Izrael kao suverena demoktratska država neće dozvoliti takvu propagandu i nerede ni na aerodromu, niti bilo kom drugom mjestu.

Policija je već završila prepreme da zaustavi plan oko 700 propalestinskih aktivista koji su kupili karte da doputuju na aerodrom u petak, piše Jerusalem Post u srijedu.

Jedan od aktivista izjavio je da on i drugi aktivisti planiraju da stignu na aerodrom kao turisti koji idu na Zapadnu obalu.

Policija je svoj plan zasnovala na procjeni da će neki od aktivista moći da doputuju, jer njihova imena nisu ni na kakvoj listi osoba koje predstavljaju prijetnju po sigurnost.

"Cilj je da se omogući normalno funkcionisanje aerodroma i da ne bude nikakvih ometanja", rekao je portparol izraelske policije Micky Roesenfeld.

Specijalne patrole policajaca bit će u petak na arodromu, a povećana pripravnost trajaće i tokom vikenda.

Dolazak aktivista u okviru kampanje "Dobrodošla Palestino" podržava 40 palestinskih nevladinih organizacija. Aktivisti navodno planiraju da avionom slete na izraelski aerodrom i objasne carinicima da su došli u posjetu Palestini.

Ako im bude dozvoljeno da prođu carinu, provest će sedmicu dana na palestinskim teritorijama gdje će nizom akcija solidarnosti izraziti podršku palestinskoj državi.

Ako budu zaustavljeni prije nego što uđu u avione ili ako budu deportovani kada stignu, oni se nadaju da će skrenuti pažnju svijeta na teškoće s kojima se suočavaju Palestinci i njihove pristalice u nastojanju da se slobodno kreću i da putuju na i sa Zapadne obale.

Izrael je i ranije zabranjivao ulazak međunarodnim aktivistima za koje vjeruje da mogu da izazovu nerede.

Zanimljivo je da organizatori kampanje tvrde da njihove akcije nisu zapravo povezane s flotilom za Gazu i pomorskom blokadom Izraela prema toj teritoriji.

Oni negiraju i da namjeravaju da demostriraju ili da se bave provokacijama.

Stotine policijaca, uključujući i članove specijalne antiterorističke jedinice Yassam, rasporedit će se na aerodromu Ben Gurion za slučaj demonstracija.

U međuvremenu, izraelska mornarica nadgleda jedan usamljeni brod s osam aktivista koji je navodno uspio da isplovi iz Grčke u utorak u namjeri da doplovi do Gaze.