Svijet
4

Izrael prekida mirovne pregovore s Palestinom

Anadolija
Izrelska vlada je saopćila odluku da neće nastaviti mirovne pregovore s Palestinom koju od danas predstavlja zajednička vlada Fataha i Hamasa.

Glasnogovornik Ofir Gendelman je u pisanom saopćenju potvrdio da je Izrael donio odluku da ne pregovara s predstavnicima palestinske vlade u čijem sastavu su i predstavnici pokreta Hamas, kojeg Izrael smatra terorističkom organizacijom i nacionalnim neprijateljem.

Gendelman dalje navodi izjavu izraelskog premijera Benjamina Nateniahua, koji je rekao da je, sporazumom s Hamasom, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao ne miru, a prihvatio teror.

"Abbas je jednostrano potpisivao međunarodne sporazume i odbio prijedlog mira, a sada je stvorio i savez sa teroristima Hamasa", navodi se u saopćenju.

Palestinski pokreti Fatah i Hamas su 23. aprila postigli sporazum o zajedničkoj nacionalnoj vladi Palestine. Ranije je sedam godina postojala paralelna vlast. Novi saziv zajedničke vlade danas je svečano položio zakletvu u Ramallahu, dok ministri iz Gazze nisu mogli doći zbog izraelskog embarga na njihov izlazak.