Svijet
0

Izrael oslobodio novu grupu palestinskih zatvorenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski zatvorenici u pustinjskome izraelskom zatvoru u ponedjeljak su skinuli zatvorske uniforme, obukli civilna odjela i krenuli ka svojim domovima nakon što ih je Izrael oslobodio želeći tako ojačati položaj umjerenoga palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Dva autobusa koja su prevozila 57 zatvorenika sa Zapadne obale otišla su sredinom dana, dok je oslobađanje 30 dodatnih zatvorenika iz Pojasa Gaze odgođeno. Izraelske zatvorske vlasti nisu dale nikakav razlog za tu odgodu, javio je AP.

Prije toga svi zatvorenici određeni za oslobađanje okupili su se oko stola gdje je zatvorski službenik ovjeravao obrasce za oslobađanje, a autobusi su stajali čekajući da ih prevezu do nadzornih tačaka na putu iz Izraela do Zapadne obale i Gaze.

Zatvorenicima je dopušteno da se ukrcaju u autobuse u ponedjeljak ujutro, da bi odmah nakon toga bili izvučeni iz njih jer je oslobađanje odgođeno "iz tehničkih razloga", saopćio je glasnogovornik zatvorskih vlasti Yaron Zamir.

Većina zatvorenika je sa Zapadne obale, koja je pod kontrolom Abbasa i umjerenjaka iz njegove vlade. Ostali su stanovnici Gaze, kojom vlada Hamas od juna kada je porazio snage Abbasova pokreta Fatah i preuzeo nadzor nad priobnalnim pojasom.

Ovo oslobađanje, drugo u nekoliko posljednjih mjeseci, izraelski je potez koji ima za cilj podržati Abbasa u borbi za vlast s Hamasom. Zatvorenici su uglavnom članovi Fataha, skupa s nekolicinom koji pripadaju manjim palestinskim frakcijama. Nijedan nije pripadnik Hamasa.

Izrael drži oko 11.000 palestinskih zatvorenika i njihovo osobađanje je centralni palestinski zahtjev. Iako je većina oslobođenih u ponedjeljak služila kazne zbog vojnih aktivnosti, nijedan od njih nije bio osuđen zbog napada na Izraelce.