Pritisci urodili plodom
0

Izrael odlučio da ublaži blokadu Gaze

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kabinet izraelske sigurnosti odlučio je u četvrtak da ublaži blokadu Gaze olakšavajući ulazak "dobara za civilnu upotrebu" i "materijala za civilne projekte" u palestinsku enklavu, navodi se u saopćenju iz premijerovog ureda.

Odluka je donesena nakon ponavljanih zahtjeva međunarodne zajednice da se popusti blokada koju je Izreal uveo pojasu Gaze prije četiri godine.

Pritisci su naročito porasli nakon napada izrealske mornarice 31. maja na međunarodne humanitarne brodove koji su pokušali da "razbiju" blokadu. U kontroverznom napadu je ubijeno devet turskih civila, što je izazvalo mnogobrojne proteste u svijetu.

Oko 80 posto od 1,5 miliona stanovnika pojasa Gaze zavisi od međunarodne pomoći.

Nakon dvodnevnih razgovora, kabinet sigurnosti, u kojem je polovina vlade Benjamina Netanyahua, odlučio je da "pojednostavi sistem po kojem dobra za civilnu upotrebu ulaze u Gazu i proširi pristup materijalima za civilne projekte koji su pod međunarodnom kontrolom", navodi se u kratkom saopćenju.

Vlada će ipak "nastaviti s postojećim sigurnosnim procedurama kako bi spriječila ulazak oružja i ratnog materijala", ističe se u tekstu.