Svijet
0

Izrael: Nema izvinjenja Turskoj

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izrael se neće izviniti Ankari zbog ubistva devet turskih državljana koji su stradali sredinom prošle godine prilikom pokušaja doturanja pomoći Palestincima u pojasu Gaze.

Ova odluka je stigla dan prije nego što će specijalna komisija Ujedinjenih nacija (UN), koja je istraživala ovaj incident, saopćiti svoj izvještaj, javlja Reuters pozivajući se na izjavu jednog izraelskog zvaničnika.

Pošto Izrael drži pod blokadom pojas Gaze, kako bi spriječio naoružavanje islamističkog Hamasa, izraelski komandosi su 31. maja prošle godine upali na brod koji je prevozio humanitanu pomoć i na njemu ubili devet turskih državljana.

Ankara je zbog toga oštro protestovala i povukla svog ambasadora iz Izrarela, i odnosi dvije do nedavno prijateljske zemlje su se našli "na ledu".

Zvanična Turska normalizaciju odnosa sada uslovljava izvinjenjem Izraela, davanjem obeštećenja porodicama ubijenih i ukidanjem blokade Palestinaca u Gazi.

Specijalna komisija UN-a će u četvrtak objaviti svoj izvještaj o tom incidentu o kome Turska i Izrael imaju potpuno oprečne stavove.