Abdullah Gul
0

"Izrael mora djelovati želi li da mu bude oprošteno"

FENA
Abdullah Gul
Abdullah Gul
Želi li da mu bude oprošteno za napad na flotilu koja je nosila humanitarnu pomoć za Gazu, Izrael mora popraviti stvari, između ostalog, time što će se izviniti za napad i osigurati neku vrstu nadoknade, izjavio je turski predsjednik Abdullah Gul u intervjuu za francuski dnevnik Le Monde.

On je rekao da je napad 31. maja u kome je ubijeno devet propalestinskih aktivista turske nacionalnosti zločin i da više liči na djelo Al-Qaide nego jedne suverene države, prenio je Reuters u petak.

"Čini mi se nemogućim da se oprosti ili zaboravi, osim ako nema nekih inicijativa koje bi mogle promijeniti stanje", dodao je Gul u intervjuu.

Turski predsjednik je rekao kako želi da se otvori nezavisna istraga, kao i razgovori o ukidanju izraelske blokade Gaze koja je počela 2007. godine.

Ukoliko Izrael ništa ne poduzme u tom smjeru, Turska bi čak mogla odlučiti da prekine diplomatske odnose s tom zemljom, istaknuo je Gul.

Britanska agencija podsjeća da je Izrael odbacio zahtjev UN-a za međunarodnu istragu o napadu na flotilu za Gazu, a da je prihvatio prijedlog SAD-a da istragu vodi Tel Aviv, uz sudjelovanje sa učešćem posmatrača iz drugih zemalja.

Turska je nakon incidenta povukla svog ambasadora iz Izraela, otkazala zajedničke vojne vježbe i najavila da će trgovinski i vojni ugovori vrijedni više milijardi dolara biti svedeni na minimum.