Svijet
0

Izrael: Milioni litara nafte se izlili u prirodni rezervat

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Milioni litara sirove nafte izlili su se kroz probijeni naftovod na jugu Izraela rano jutros, pričinivši veliku štetu jednom od najznačajnijih prirodnih rezervata u tom području.

Vatrogasci, zvaničnici Ministarstva za zaštitu okoline i oni koji rade na održavanju naftovoda poslati su na mjesto izlivanja i uspjeli da ga zaustave nakon dva sata.

Naftovod je probijen tokom radova u okviru priprema za izgradnju međunarodnog aerodroma. Nakon što je izlivanje primjećeno slavine su zavrnute, ali ne na vrijeme da se spriječi izlivanje miliona litara nafte.

Takozvana Zelena policija Ministarstva za zaštitu okoline istražuje šta je zapravo prouzrokovalo da se nafta izlije, da li je to moglo biti spriječeno i šta je učinjeno kada je izlivanje primjećeno. Policija iz Ejlata je isključila mogućnost sabotaže, istakavši da je uzrok vjerovatno tehnička neispravnost, posljedica ranijeg rada na održavanju.

Glavni put koji vodi u ljetovalište Ejlat na Crvenom moru je s vremena na vrijeme zatvaran zbog ovog incidenta. Zvaničnik iz Ministarstva za zaštitu okoline objasnio je da je prirodni rezervat Evrona, do koga je stigla nafta, stanište jelena i jedne vrste palmi koja raste u dolini Nila.

"Sirova nafta je tekla kroz rezervat, pričinivši ozbiljnu štetu flori i fauni", rekao je Gaj Samet za izraelski radio, procijenivši da će obnova trajati mjesecima, možda čak i godinama.

"Ovo je jedan od najozbiljnih slučajeva zagađenja okoline u Izraelu", rekao je on, upozorivši da obim štete još nije sa sigurnošću utvrđen. Na jordanskoj strani granice nije bilo štete, ali su jordanski mediji izvjestili da je u zraku registrirano prisustvo hidrogen sulfida oko ljetovališta Akaba i u nekim izvještajima se navodi da je više od 80 ljudi hospitalizirano zbog poteškoća u disanju.

Doron Nisim direktor prirodnih rezervata i nacionalnih parkova u Ejlatu rekao je da su stotine jutara prirodnog rezervata oštećene izlivanjem. To je najveća opasnost za insekte i glodare koji žive blizu površine tla, rekao je on, dodavši da dublji slojevi zemlje nisu zagađeni i da jeleni nisu u opasnosti.

Ovo nije prvi put da je izraelski prirodni rezervat oštećen. Juna 2011. godine u rezervat Nahal Zin u pustinji Negev se izlilo 1,5 miliona litara avionskog goriva izazvavši ekološku katastrofu.