Svijet
0

Izrael kupuje četiri njemačka ratna broda

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je da Izrael kupije četiri nova ratna broda klase "sar" od Njemačke, navodno da bi se zaštitila postrojenja oko nalazišta prirodnog gasa u Sredozemnom moru, prenose danas izraelski mediji.

Netanyahu je precizirao da je sporazum s Berlinom o brodovima postignut početkom nedjelje.

Izraelski televizijski Kanal dva navodi da je sporazum potpisan u Njemačkoj u ponedeljak.

Portparol iz premijerovog kabineta rekla je da se za sada radi samo o razumevanju i da će Njemačka djelimično snositi troškove, ali nije objelodanila cijenu brodova.

TV navodi da će brodovi stići u Izrael u roku od dvije godine. Netanyahu je ocijenio da će biti " važan elemenat odbrambene snage".

-Država Izrael gradi našu odbrambenu snagu iz godine u godinu, iz decenije u deceniju, avionima, podmornicima, sistemima zračne odbrane, kao što su gvozdena kupola i raketa erou i s nekim najusavršenijim ofanzivnim oružjem u svijetu - rekao je on.

Državni kontrolor Josef Šapra ocijenio je početkom godine da je sposobnost izraelske vojske da brani nalazišta gasa "djelimična zbog neadekvatnih sredstava na raspolaganju".

Izraelska vlada je dala zadatak mornarici da brani nalazišta u Mediteranu i u okviru toga će se nabaviti četiri broda. Izrael već posjeduje četiri podmornice klase "delfin" njemačke proizvodnje.

Peta bi trebalo da bude isporučena sljedeće godine, a sporazum o šestoj je potpisan ove godine. Sve podmornice u potpunosti ili djelimično finansira njemačka vlada.

-Želim da zahvalim njemačkom kancelaru Angeli Merkel na stalnoj posvećenosti i pomoći našoj sigurnosti - rekao je Netanyahu.

Njemački mediji navode da je sporazum vrijedan milijardu eura i da će Berlin doprineti sa 115 miliona eura, a da je potrebno da ga odobri njemački parlament.

Njemačka daje subvencije za izraelske odbrambene projekte kao dio posvećenosti pomoći da se osigura sigurnost te zemlje nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.