Svijet
0

Izrael izveo zračne napade na Siriju nakon ubistva 15-godišnjeg dječaka

Klix.ba
Izraelske oružane snage objavile su da su izvele napad na devet vojnih meta u Siriji kao odgovor na ubistvo 15-godišnjeg dječaka u protestima u okupiranom Golan Heightsu koji se nalazi na granici između dvije zemlje.

U eksploziji je povrijeđen i dječakov otac i još jedna osoba. Izrael je dječakovu smrt okarakterisao kao jedan od važnijih incidenata u Golanu otkako je počeo rat u Siriji 2011. godine. Nije objavljeno da li iza napade stoje sirijski pobunjenici ili vlada.

Glasnogovornik izraelske vojske Col Peter Lerner kazao je Associated Press agenciji da je napad iz Sirije bio izveden namjerno, ali da je ostalo nejasno da li je eksplozija u području Tel Hazeka kod Quneitra posljedica minobacačke vatre, eksplozije bombe na cesti ili artiljerijskog gađanja.

Opisao je to kao "neisprovocirani čin agresije protiv Izraela u okviru napada koji su se dogodili u tom području nedavno".

Izraelska vojska objavila da su mete zračnih napada bile sirijske vojne opozicije kao i vojne četvrti, nakon što je utvrđeno da su se dogodili napadi u tom području.

Tinejdžer koji je poginuo, arapski Izraelac, zvao se Mohammed Qaraqara.

"Naši neprijatelji ne prave razliku između Jevreja i onih koji to nisu, odraslih i djece", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Golan Heights je područje na jugozapadu Sirije, koje je preuzeo Izrael od Sirije 1967. godine.

Dvije zemlje su tehnički u ratu, a UN-ovi posmatrači su postavljeni u toj zoni kako bi vršili posmatranje.

Izrael je u martu ove godine izveo također zračne napade na sirijske vojne mete nakon bombardovanja u kojem je povrijeđeno četvero vojnika u Golan Heightsu.

Kako je objavio BBC, vjeruje se da su posljednji napadi bili u svrhu sprečavanja prevoza zaliha raketa od sirijske vlade Hezbolahu.