Svijet
0

Izrael će u istočnome Jerusalemu izgraditi 884 stana

FENA
Izrael će sagraditi 884 stana u istočnome dijelu Jerusalema, okupiranom i anektiranom 1967., objavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva za stanovanje.

"Objavit ćemo danas, nakom sedmičnog sastanka vlade, tendere za izgradnju 121 stana u Har Homi a 763 u Pisgat Zeevu, dvije četvrti naselja podignutih u istočnome Jerusalemu", objavio je glasnogovornik.

"Te ponude su objavljene povodom Dana Jerusalema u nedjelju, koji označava 41. godišnjicu ujedinjenja grada", rekao je on, pozivajući se na osvajanje istočnoga dijela grada tokom izraelsko-arapskoga rata u junu 1967.

Ova odluka objavljena je u trenutku kada izraelski premijer Ehud Olmert treba da se sastane u ponedjeljak s palestinskim liderom Mahmudom Abbasom, u okviru pregovora za zaključenje sporazuma o stvaranju palestinske države.

Ovi pregovori, koji se odnose na ključna pitanja, obilježavanje granica, status Jerusalema, sudbina naselja i palestinske izbjeglice, pokrenuti su nakon osam godina mirovanja, na mirovnoj konferenciji u Annapolisu u novembru prošle godine. Međutim, dosad nije zabilježen nikakav pomak.