Novi napad
72

Izrael bombardovao područja u blizini Damaska, povrijeđena dvojica sirijskih vojnika

V. K.
Foto:Twitter
Sirijski državni mediji saopćili su kako su izraelske vojne snage ispalile nekoliko raketa prema Damasku i bližoj okolini, a prema prvim informacijama povrijeđena su dvojica sirijskih vojnika.

U jednom od rijetkih napada koji se dešavaju u toku dana, Izraelske odbrambene snage (IDF) ispalile su rakete "zemlja-zemlja" sa sjevera Izraela, a kako je navedeno, ciljevi su obuhvatali skladišta naoružanja jedinica bliskih Iranu.

"Tokom napada poginula su dvojica sirijskih vojnika i došlo je do značajne materijalne štete. Sistem protuzračne odbrane aktiviran je protiv neprijateljskih raketa koje dolaze iz pravca okupirane zemlje", saopćili su mediji u Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je kako su izraelske rakete uništile skladišta naoružanja i municije koje pripadaju snagama bliskim Iranu.

S druge strane, Izraelske odbrambene snage nisu se oglasile povodom napada što je u skladu s njihovom politikom koju prakticiraju duži period, a koja se odnosi na oglašavanje samo u kontekstu napada koji su izvedeni kao odgovor na rakete koje se šalju prema Izraelu s područja Sirije ili Libana.

Izrael je do sada izveo stotine zračnih napada unutar Sirije, a vojni zvaničnici države više puta su poručili kako napadi ciljaju pošiljke oružja za koje se vjeruje da se dostavljaju libanskoj militantnoj grupi Hezbollah.

Posljednji napad izraelskim bombardera na područja Sirije dogodio se 25. oktobra kada su snage IDF-a bombardovale južne dijelove ove zemlje.

Prema izvještajima, projektili izraelske avijacije pogodili su dva skladišta raketa koji su povezani sa snagama Bashara al Assada.

"Projektili su pogodili ciljeve povezane s režimskim snagama i njihovim saveznicima na periferiji grada Al-Baath kao i druge lokacije u južnom dijelu Sirije", prenijeli su izraelski mediji.