Svijet
28

Iznad Vijetnama nestao avion Malaysia Airlinesa sa 239 putnika

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U subotu ujutro traje potraga u vodama Malezije i Vijetnama nakon što je avion Malaysia Airlinesa, sa 239 putnika, nestao na letu za Peking.

Iz ove kompanije su naveli da je avion nestao u subotu u 2:40 sati po lokalnom vremenu nakon što je napustio Kuala Lumpur. Očekivalo se da sleti u Peking u 6:30 sati.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ministar saobraćaja Malezije je rekao da nema informacije o tome da su ostaci aviona negdje pronađeni te je pozvao da se ne šire spekulacije.

"Činimo sve što je u našoj moći da lociramo avion te pretražujemo svaki pedalj terena na kome se avion mogao srušiti", rekao je on.

Foto: AFP
Foto: AFP

Iz Malaysia Airlinesa su kontaktirali većinu članova porodica nestalih putnika. Avion je nestao sa radara na jugu Vijetnama, prenosi BBC.

Foto: EPA
Foto: EPA
Njegova posljednja poznata lokacija bila je iznad vijetnamskog ostrva Ca Mau. Avion Boeing B777-200 prevozio je 227 putnika, te 12 članova posade. Među putnicima je 152 kineskih državljana, 38 Malezijaca, 12 ljudi iz Indonezije i šest iz Australije.

Avionom je upravljao kapetan Zaharie Ahmad Shah (53) koji se pridružio Malaysia Airlinesu 1981. godine.

Zvaničnik vijetnamske mornarice izjavio je kako je avion nestao u malezijskom pomorskom području. Kina je poslala dva svoja broda u Južnom kineskom moru da pomognu u spašavanju.