SAD
0

Izložba fotografija "Izdaja Srebrenice“ u Bostonu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U prostorijama Univerziteta u Bostonu sutra će biti otvorena izložba fotografija i radova pod nazivom "The Betrayal of Srebrenica“ (Izdaja Srebrenice) u znak sjećanja na 8.000 ubijenih muškaraca u Srebrenici u julu 1995. godine i 23.000 protjeranih.

Nezavisne novine Univerziteta Boston prenose da se ova izložba organizuje s ciljem podsjećanja na etničko čišćenje, koncentracione logore i odavanja počasti žrtvama genocida.

"Betrayal of Srebrenica“ je zajedničko djelo Lise DiCaprio, profesorice historije na Univerzitetu u Bostonu i Paule Allen, fotografkinje i aktivistice za ljudska prava čije su fotografije objavljivali renomirani magazini kao što je The New York Times, Newsweek i News of the World.

DiCaprio kaže da se njeni radovi, koji prate fotografije iz Srebrenice, bave ulogom nevladinih i humanitarnih organizacija u izdaji Srebrenice kao i suđenjem odgovornih za masakar počinjen u Srebrenici.

Komemoracija obuhvata izložbu fotografija i radova koje je pisala DiCaprio kao i brojnih intervjua sa preživjelim, članovima Međunarodnog Crvenog križa i drugim zvaničnicima koji su na ovaj ili onaj način bili sudionici srebreničke tragedije.

Na fotografijama Paule Allen mogu se vidjeti i brojne masovne grobnice otkopane na području Tuzlanskog kantona.

"Kako bi proces mira i pomirenja na prostorima BiH mogao biti sproveden do kraja, potrebno je da zločinci odgovaraju za svoja zlodjela“, kazala je DiCaprio.

Izložba pod nazivom "The Betrayal of Srebrenica“ predstavljena je i na Univerzitetu u Washingtonu, a u prostorijama Univerziteta u Bostonu bit će postavljena do kraja februara.