Bruxelles
0

Izetbegović na Summitu šefova država i vlada evropskih zemalja

FENA
Bakir Izetbegović na Summitu EPP-a
Bakir Izetbegović na Summitu EPP-a
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, na poziv predsjednika EPP-a Vilfrieda Martensa, prisustvovao Summitu šefova država i vlada evropskih zemlja, u organizaciji EPP-a, koji je održan danas u Bruxellesu.

Na Summitu su, između ostalih, učestvovali kancelarka Njemačke Angela Merkel, predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy, predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso, predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek, te Silvio Berlusconi, premijer Italije, koji je ovom prilikom Izetbegoviću uputio poziv za zvaničnu posjetu Republici Italiji.

U okviru rada Summita, Predsjedništvo EPP-a usvojilo je, na prijedlog Izetbegovića, izjavu kojom se osuđuju retorika i postupci koji bi u Bosni i Hercegovini doveli do daljnjih podjela, te se podržava politika koja vodi ka integracijama i uspostavljanju međusobnog povjerenja.

Ovom izjavom se, također, ohrabruju političari u našoj zemlji da provedu ustavne reforme kojima će biti cilj uspostavljanje funkcionalne države, osposobljene za ispunjavanje uslova na putu ka EU.

Na Summitu se, u svojstvu gosta, obratio i jordanski kralj Abdullah II bin al-Hussein, koji je govorio o potrebi međureligijskog dijaloga u svijetu, nakon čega je Izetbegović predložio da se jedna konferencija o ovoj temi, u organizaciji EPP-a, upriliči u Sarajevu, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.