SADF
0

Izdat sudski nalog Twitteru da dostavi podatke o Wikileaksu

FENA
Američki zvaničnici izdali su sudski nalog u kome se od društvene mreže Twitter traži da im dostavi raspoložive podatke o osnivaču internet stranice WikiLeaks.

Iz WikiLeaksa je saopćeno da su, osim podataka o Julianu Assangeu, zatražene informacije i o još nekoliko ljudi povezanih s tim websiteom, prenosi AP.

WikiLeaks je naveo da su američki istražitelji otišli u sjedište Twittera u San Franciscu da traže da im se predaju privatne poruke, kontakt informacije i drugi lični detalji tih osoba.

Pored Assangea u nalogu se pominje američki vojnik Bradley Manning koji je osumnjičen da je pojedina dokumenta dostavio WikiLeaksu, kao i Brigita Jonsdottir, poslanica islandskog parlamenta koja je ranije sarađivala sa siteom.

Sjedinjene Države također traže detalje o holandskom "hakeru" Ropu Gongrijpu i američkom programeru Jackobu Applebaumu, koji su ranije radili s WikiLeaksom.

Assange je rekao da će se boriti protiv naloga za predaju informacija, a islandska poslanica Jonsdottir rekla je da nema namjeru da svojevoljno preda podatke.

WikiLeaks je izrazio sumnju da su druge kompanije kao što su Facebook i Google dobile slične naloge.

Prema kopiji sudskog naloga datiranog od 14. decembra navodi se da su informacije potrebne zbog tekuće krivične istrage i nalaže se kompaniji Twitter da ne otkrije Assangeu ili drugima postojanje takvog naloga.

WikiLeaks je naveo da je nalog otpečaćen "zahvaljujući pravnoj akciji Twittera".

Twitter nije želio da komentariše saopćenje WikiLeaksa, ali je saopćio da je politika kompanije da obavijesti svoje korisnike, kada je to moguće, o zahtjevima vlade.

Američki zvaničnici bijesni su na WikiLeaks zato što je objavio desetine hiljada tajnih američkih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, a posebno zbog objavljivanja hiljada američkih povjerljivih diplomatskih depeša krajem 2010. godine.

WikiLeaks je naveo da ti nalozi američkih vlasti dokazuju da se protiv njega i njegovog osoblja u SAD vodi istraga o špijunaži.