Svijet
0

Izbori u Zimbabveu ipak će se održati

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ambasador Zimbabvea u Ujedinjenim nacijama Boniface Chidayausiku izjavio je u utorak da će se predsjednički izbori u njegovoj zemlji, zakazani za petak, održati usprkos pozivima glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da se odgode sve dok se ne osiguraju uvjeti za fer i slobodne izbore.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak uvečer je osudilo nasilje koje vlada Zimbabvea i predsjednik Robert Mugabe provode prema opozicijskim političarima, što onemogućava održavanje fer i korektnih izbora, prenijela je agencija DPA.

Vijeće sigurnosti je procijenio da buduće vlada Zimbabvea "mora poštovati interese svih svojih građana".

Predsjednik Južnoafričkoga nacionalnog kongresa (ANC) Jacob Zuma na konferenciji za novinare u Johannesburgu kazao je da je situacija u Zimbabveu izmaknula nadzoru.

Mediji u Zimbabveu su javili da će pripreme za održavanje drugog kruga predsjedničkih izbora u zemlji biti nastavljene usprkos odluci čelnika Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgana Tsvangiraija da u njemu ne učestvuje.

Tsvangirai je u nedjelju saopćio da se povlači iz predsjedničke utrke navodeći kao razlog političko nasilje u zemlji i unaprijed određen ishod izbora u korist aktualnog predsjednika Roberta Mugabea.

Vođa opozicije je ovu odluku saopćio nakon što su pristalice Mugabeovog Patriotskog fronta (ZANU-PF) spriječile održavanje predizbornog skupa MDC-a u Harareu i pretukle više opozicijskih aktivista.

Na osnovu više izvora, najmanje 85 simpatizera opozicije je ubijeno, dok je 3.000 moralo potražiti liječničku pomoć zbog ozljeda zadobivenih nakon prvog kruga predsjedničkih izbora 29. marta.

Prema zvaničnim rezultatima izbora Tsvangirai je osvojio 47,9 posto glasova, a Mugabe 43,2 posto, podsjetile su agencije.