Svijet
5

Izbori u Francuskoj: Građani ocjenjuju reakciju vlasti nakon terorističkih napada

Klix.ba
(Foto: EPA)
U Francuskoj se održavaju prvi izbori koji predstavljaju izazov za vlast nakon napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Na izbore se gleda kao testiranje javne podrške vlastima za njihov odgovor na napade 13. novembra.

Desničarski Nacionalni front nada se da će dobiti ove izbore, dok stranka desnog centra Les Republicains koju vodi bivši premijer Nicolas Sarkozy očekuje da će osvojiti većinu u regijama. Druga runda izbora je 13. decembra.

Glasačka mjesta se otvaraju u 8:00 sati, a zatvaraju u 20 sati. Pravo glasa ima 44 miliona ljudi. Ovi izbori su važni jer imaju veliki utjecaj na predsjedničke izbore.

Prema neslužbenim anketama, popularnost Ncionalnog fronta je porasla nakon napada između četiri i sedam posto. Očekuje se da će predsjednica te stranke Marine Le Pen pobijediti u sjevernoj regiji, a njena rodica Marion Marechal-Le Pen vodi u južnoj regiji. Bit će ovo prvi put da vladaju regijom jer do sada nisu osvajali većinu.

I Les Republicains i Nacionalni front osvajaju 30 posto glasova, dok Socijalistička partija predsjednika Francoisa Hollandea osvaja 22 posto, rezultati su neslužbenih anketa.