Napokon akcija
0

Izaslanici EU, OSCE-a i SAD-a putuju u Gruziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izaslanici Evropske unije, SAD-a i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) otputovat će u Gruziju da pokušaju isposlovati prekid vatre u Južnoj Osetiji, u kojoj se vode žestoki sukobi, saopćio je danas predsjednik Francuske, koja trenutno predsjedava Unijom, Nicolas Sarkozy.

"Odlučeno je da izaslanici OSCE-a, EU i SAD-a odu u Gruziju da bi se što je moguće brže ugovorio prekid vatre", kaže se u saopćenju predsjedavajućeg Unije, prenio je Reuters.

Portparol američkog State Departmenta Gonzalo Gallegos je ranije izjavio da će SAD poslati izaslanika u region, ali nije rekao njegovo ime niti datum kada će otići.

State Department je također saopćio da se Washington konsultira s evropskim saveznicima o mogućnosti da grupa posrednika ode u Južnu Osetiju.

U Južnoj Osetiji, gruzijskoj autonomnoj oblasti koja se otcijepila 1992., od jučer se vode žestoki sukobi gruzijskih i južnoosetijskih snaga. U toku obimne akcije gruzijske vojske radi "obnavljanja ustavnog poretka", pucano je i po ruskim mirovnjacima, naoružanim lakim oružjem.

Na teritoriju Južne Osetije danas je, kao pojačanje mirovnim snagama, upućena 58. armija ruskih oružanih snaga, čiji su tenkovi, prema izvještajima iz glavnog grada Južne Osetije, već u Chinvaliju.

Od 1994. godine vode se pregovori o rješavanju konflikta. Pitanje statusa Južne Osetije rješava se, za sada bez uspjeha, u okviru Mješovite kontrolne komisije, u kojoj su predstavnici Moskve, Tbilisija i Chinvalija.

Od nešto više od 70.000 stanovnika Južne Osetije ogromna većina ima rusko državljanstvo i pasoše.