Svijet
0

Izabrane 44 članice Vijeća za ljudska prava

FENA
Ujedinjeni narodi izabrali su u utorak 44 od predloženih 47 članova novog Vijeća za ljudska prava u prvom krugu glasanja, uključujući i pet država koje grupe za zaštitu ljudskih prava svrstavaju među one koje krše ta prava u najvećoj meri.

Rusija, Kina, Kuba, Pakistan i Saudijska Arabija izabrane su za članice novog vijeća, iako grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) smatra da one nisu dostojne članstva u novom tijelu Ujedinjenih naroda, javio je Reuters.

Članstvo Irana i Azerbejdžana, međutim, nije prihvaćeno u prvom krugu glasanja.

Izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth izjavio je da je bilo neizbježno da i neke od zemalja koje optužuju za kršenje ljudskih prava dobiju stolicu u Vijeću, ali da je veoma važno što je učinjen napredak, poslije ukidanja diskreditirane Komisije UN-a za ljudska prava u martu.

"Nema garancija da će vijeće biti uspješno, ali ovo je korak u pravom smjeru", rekao je Roth.

Sjedinjene Američke Države, najžešći kritičar Komisije za ljudska prava, glasale su protiv stvaranja novog vijeća, navodeći da su još suviše mala ograničenja koja bi spriječila zemlje koje krše ljudska prava da uđu u Vijeće.

Sjedinjene Države su odlučile da ne traže članstvo u Vijeću ove godine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je sinoć u New Yorku zadovoljstvo izborom Rusije u Vijeće UN-a za ljudska prava.

Za članstvo Rusije glasalo je 137 od 191 delegacije na Generalnoj skupštini UN-a.

Ruski ministar smatra da će rad Vijeća, koji će zamijeniti Komisiju UN-a za ljudska prava, doprinijeti razvoju konstruktivne međudržavne saradnje, na osnovu pravednosti i ravnopravnosti, a u skladu s ciljevima i principima Povelje UN-a, prenijeli su ruski mediji.

Komisija, koja je po ocjeni generalnog sekretara UN-a Kofija Annana nekim zemljama služila da se zaštite od kritike ili da kritikuju druge u pogledu ljudskih prava, prestat će s radom 16. juna, a tri dana kasnije bit će održana prva sjednica Vijeća.

Rezoluciju o formiranju Vijeća za ljudska prava donijela je Generalna skupština UN 15. marta ove godine.