Počinio brutalna ubistva
0

Iz zatvora izašao jedan od najozloglašenijih italijanskih mafijaša

B. R.
Giovanni Brusca prilikom hapšenja 1996. (Foto: EPA-EFE)
Giovanni Brusca prilikom hapšenja 1996. (Foto: EPA-EFE)
Iz zatvora je izašao jedan od najozloglašenijih sicilijanskih mafijaških šefova Giovanni Brusca. Sam je priznao da je povezan s više od stotinu ubistava.

Među njegovim teškim zločinima su rastvaranje tijela dječaka u kiselini, kao i ubistvo rukovodećeg italijanskog sudije koji je radio na predmetima protiv mafije Giovannija Falconea.

Nakon hapšenja Brusca je postao važan izvor informacija potrebnih za daljnje procesuiranje drugih mafijaša - pomagao je tužiteljima u istrazi.

U zatvoru je proveo 25 godina, a njegovo puštanje na slobodu je izazvalo ogorčenje srodnika ubijenih osoba. Na slobodi će uslovno biti četiri godine.

Ko je Giovanni Brusca

Brusca sada ima 64 godine. Bio je jedna od ključnih ličnosti u Cosa Nostri, sicilijanskoj mafijaškoj grupi. Prije 29 godina je aktivirao bombu kojom je ubijen sudija Falcone. Osim njega, ubijena su i tri tjelohranitelja, kao i Falconeova supruga.

Brusca je postavio pola tone eksploziva na saobraćajnicu u blizini Palerma, kojom se vozio Falcone i drugi ubijeni. Falconeov kolega Paolo Borselino je ubijen dva mjeseca poslije, a to je primoralo italijansku vlast da ekspresno donese nove antimafijaške zakone.

Prizor nakon ubistva sudije Giovannija Falconea (Foto: EPA-EFE)
Prizor nakon ubistva sudije Giovannija Falconea (Foto: EPA-EFE)

Po hapšenju je priznao da je povezan s više od 100 ubistava. Otapanje tijela 11-godišnjeg Giuseppea di Mattea je bilo jedno od njegovih najbrutalnijih ubistava, ako ne i najbrutalnije. Riječ je o sinu mafijaša koji ga je izdao.

Brusca je kidnapovao i mučio dječaka, a onda ga je udavio i njegovo tijelo rastvorio u kiselini. Uhapšen je 1996. i počeo je sarađivati s tužilaštvom kako bi mu kazna bila ublažena. Pomogao je u pronalaženju nekoliko mafijaša koji su odgovorni za napade 80-ih i 90-ih godina.

Puštanje na slobodu kao "udarac u stomak koji vas ostavi bez daha"

Među onima koji su ogorčeni zbog njegovog puštanja na slobodu je i supruga jednog od ubijenih Falconeovih tjelohranitelja Tina Montinaro. U izjavi za list Repubblica je poručila da, kako je rekla, država radi protiv njih.

"Nakon 29 godina mi još ne znamo istinu o masakru i Giovanniju Brusci, čovjeku koji je uništio moju porodicu, moju slobodu", kazala je.

Falconeova sestra Maria je navela da je tužna zbog toga što je pušten na slobodu, ali je svjesna da mu je to zakonski omogućeno.

Giovanni Brusca (Foto: EPA-EFE)
Giovanni Brusca (Foto: EPA-EFE)

Reagovali su i pojedini političari. Predsjednik krajnje desničarske Lige Matteo Salvini naglasio je da to "nije pravda koju Italijani zaslužuju". Predsjednik ljevičarske Demokratske stranke Enrico Letta je puštanje na slobodu uporedio s "udarcem u stomak koji te ostavi bez daha", piše BBC.