Linija prema Pekingu
50

Iz Sjeverne Koreje poletio avion na prvi međunarodni let od pandemije koronavirusa

D. B.
Sjevernokorejska kompanija Air Koryo danas je obavila prvi međunarodni let još od početka pandemije koronavirusa.

Avion na letu JS151 poletio je danas s aerodroma u Pyongyangu te je sletio na aerodrom u Pekingu u Kini u 9:16 sati po lokalnom vremenu. Ko je bio u avionu i koliko putnika je prevozio, nije poznato. Turistička agencija Koryo Tours je saopćila da je linija Pyongyang - Peking otvorena kao način da građani Sjeverne Koreje stignu kući.

Prema podacima Flightradara, riječ je o avionu Tupolev Tu-204, koji može primiti do 210 putnika.

Novinska agencija Kyodo je saopćila da je na check-in šalteru kompanije Air Koryo u Pekingu uočen veliki broj ljudi koji su nosili značke sa zastavama Južne Koreje te da su gurali kolica puna prtljaga.

U ponedjeljak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odobrilo letove kompanije Ari Koryo prema Pekingu, više od tri i po godine nakon što su prekinuti zbog zatvaranja granica usljed pandemije koronavirusa.

Prošle sedmice je grupa sportista iz Sjeverne Koreje prešla kinesku granicu na putu ka Svjetskom prvenstvu u teakwondou, koje se održava u Kazahstanu.

Ruske i kineske delegacije su boravile u Pyongyangu u julu na obilježavanju 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu, a to je prva inostrana grupa koja je pozvana u zemlju od 2020. godine.