Svijet
0

Iz Egipta u Moskvu na analizu donijeti uzorci s olupine ruskog aviona

FENA
Ruski ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov izjavio je u petak da su svi neophodni uzorci dijelova olupine aviona „Airbus A321" koji se 31. oktobra srušio na Sinaju, donijeti u Moskvu i da se pažljivo analiziraju.

Pučkov je na vanrednoj sjednici Nacionalnog antiterorističkog komiteta (NAK) rekao da su uzorci uzeti sa svih dijelova aviona, prtljaga i tereta "gdje bi mogli da se nalaze tragovi ekploziva", prenijela je agencija RIA Novosti.

Pučkov je, takođe, izrazio uvjerenje da ako postoje tragovi eksplozivnih materija oni će biti pronađeni i da će rezultati istrage koja je u toku biti objavljeni.

Avion "Airbus A321" kompanije "Kogalimavia" srušio se 31. oktobra na letu Sankt Petersburg - Šarm el-Šeika, poginulo je 217 putnika i sedam članova posade.

Ranije u petak ruski predsjednik Vladimir Putin suglasio se s preporukom Federalne službe sigurnosti da se obustavi vazdušni saobraćaj s Egiptom dok se ne razjasne uzroci pada aviona i naložio vladi da izradi mehanizme za realizovanje tih preporuka NAK-a i osiguranje povratka ruskih državljana u zemlju.