Inovativan potez
8

Italijanska Sardinija borit će se protiv depopulacije uvozom pastira iz Kirgistana

F. H.
Foto: Pxfuel.com
Foto: Pxfuel.com
Lokalni ogranak nacionalnog sindikata poljoprivrednika Coldiretti na Sardiniji, sklopio je dogovor s kirgistanskim vlastima o slanju stotinjak lokalnih farmera na mediteranski otok, u nastojanju da se njegova poljoprivredna tradicija održi živom.

Italijanska Sardinija, mediteranski otok poznat po kristalno čistom moru, pješčanim plažama poput karipskih i proizvodnji tipičnog pecorina od ovčjeg sira jakog okusa, dugo se bori s problemom depopulacije.

Između 2019. i 2020., prema posljednjim podacima koje su objavile regionalne vlasti, broj stanovnika otoka pao je s 1.587.413 na 1.509.044. Fenomen je najviše pogodio ruralna područja Sardinije, ostavljajući mnoge zabrinute zbog nestanka otočke tradicije, uključujući njegovu tipičnu proizvodnju mlijeka, jer lokalni pastiri stare, a mladi napuštaju otok.

Ali lokalne vlasti sada su pronašle rješenje: uvoz pastira iz Kirgistana. Regionalni ogranak Coldirettija, najvećeg talijanskog sindikata poljoprivrednika, nedavno je sklopio dogovor s kirgistanskim ministrom rada o pokretanju pilot projekta koji bi na otok doveo oko 100 kirgistanskih pastira i njihovih porodica. Pastiri bi na otok trebali stići sljedeće godine.

Prema dužnosnicima sardinijskog Coldirettija, unija identificira Kirgistan kao zemlju koja ima sličnu pastirsku tradiciju kao Sardinija, gdje se uzgoj ovaca odvija stoljećima.

Kirgiški ovčari bit će smješteni u malim ruralnim središtima na Sardiniji, gdje će u početku proći naukovanje koje bi kasnije moglo biti pretvoreno u dugoročni ugovor. Također će ih pratiti osobe koje će im pomoći da se integriraju u lokalnu kulturu i zajednice.

Konačni cilj, ako pilot projekt uspije, je dovesti hiljade kirgiških pastira na Sardiniju.

Ali zašto ići čak u Kirgistan kako bi pronašli izvedive pastire istomišljenika koji će nastaviti tradiciju uzgoja ovaca na Sardiniji?

Iako je ovog ljeta značajan broj migranata iskrcao na talijanske obale, Coldiretti je rekao da je teško pronaći dugoročne radnike voljne raditi u ruralnim, unutarnjim područjima Sardinije. S druge strane, kirgiški ovčari navikli su živjeti u malim zajednicama i upoznati su s uzgojem ovaca, kažu iz sindikata.

Kirgiška vlada tek treba objaviti poziv lokalnim pastirima voljnim preseliti se na mediteranski otok