"Anonimni"
0

Italijanska policija privela grupu hakera

FENA
Italijanska policija uhapsila je 15 članova međunarodne hakerske grupe "Anonimni" osumnjičene za nekoliko ozbiljnih velikih hakerskih napada, piše danas list "La Repubblica".

Uhapšene hakere, od kojih je pet maloljetnika, policija je ispitala i pustila na slobodu, a vlasti su zaplijenile više desetina kompjutera, dodaje ovaj list.

Grupa "Anonimni", za koju se vjeruje da ima ogranke u nekoliko država, proslavila se nakon što je krenula u napade na kompanije koje su smatrane neprijateljem websitea "Wikiliks".

Ova grupa je povezana sa napadima na Visa-u, Mastercard i Paypal, koji su blokirali donacije Wikiliks-u nakon što je na ovom websiteu objavljeno više hiljada povjerljivih američkih diplomatskih depeša, prenosi AFP.

Prema pisanju lista "La Repubblica", italijanski ogranak ove hakerske grupe se sumnjiči da je izvršio hakerske upade u parlament, senat i nekoliko velikih kompanija.

Policija je privodila hakere u nekoliko oblasti širom Italije ali i u Švicarskoj.

Inače, turska policija je prošlog mjeseca uhapsila 32 člana grupe "Anonimni", a policija u Velikoj Britaniji, Španiji i SAD također ispituje članove ove grupe.