Svijet
8

Italija: Vanredno stanje u regijama pogođenim zemljotresom, blijedi nada da ima preživjelih

Klix.ba
Italija je proglasila vanredno stanje u regijama koje su najgore pogođene zemljotresom u srijedu, a nade za pronalaskom preživjelih je sve manje.

Premijer Matteo Renzi je odobrio 50 miliona eura za obnovu uništenih objekata. Broj smrtno stradalih zasad iznosi 250, a 365 ljudi je povrijeđeno. Spasilački timovi i dalje pretražuju ruševine građevina, ali stotine manjih potresa otežavaju napore blizu 5.000 spasilaca.

Renzi je otkazao poreze za stanovnike u zahvaćenim regijama te je pokrenuo inicijativu "Talijanski domovi" kako bi se borio s kritikama zbog loše gradnje. Dodao je da je apsurdno tvrditi da je Italija mogla graditi objekte apsolutno otporne na zemljotrese.

Talijanski mediji kritikuju standarde gradnje u regijama visokog rizika gdje su srušene i zgrade koje su nedavno renovirane. Historijski gradovi ne podliježu standardima gradnje kada je riječ o sprečavanju štete uzrokovane zemljotresima.

Potres jačine 6,2 stepena prema Richterovoj skali dogodio se rano u srijedu oko 100 km sjeveroistočno od Rima u planinskom dijelu centralne Italije. Najveću štetu su pretrpjeli gradovi Amatrice, Arquata, Accumoli i Pescara del Tronto koji su inače slabo naseljeni, ali ih posjećuje veliki broj turista tokom ljeta, zbog čega je teško predvidjeti broj nestalih.

U Amatriceu je stradalo više od 200 ljudi. Spasilačke ekipe pronalaze tijela stradalih, a u četvrtak navečer je jedna žrtva pronađena u ruševinama hotela Roma.

Vatrogasci su saopćili da je spasilačka operacija trka s vremenom.

"Šanse da pronađemo preživjele u ovim uvjetima se smanjuju, veoma je teško".

Ipak, drugi spasilački timovi se i dalje nadaju jer je jedna osoba spašena iz ruševina u L'Aquili tri dana nakon zemljotresa 2009. godine.

Policija je uhapsila i jednog pljačkaša koji je pokušao iskoristiti vanrednu situaciju i opljačkati napušteni dom.