Svijet
0

Italija: Uhapšen napadač na školu u Brindisiju

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Uhapšen je napadač na školu u Brindisiju kojom je prilikom usmrćena učenica Melissa Bassi (16) i ranjeno još pet učenica srednje modne škole Morvillo-Falcone.

Tužilac u Lecceu, Cataldo Motta, potvrdio je u četvrtak novinarima kako je uhapšen Giovanni Vantaggiato (68) iz mjesta Copertino pokraj Leccea na jugu Italije, prenose agencije.

Penzionisani Giovanni Vantaggiato, vlasnik prodavaonice plinskih boca, koga je već danima pratila policija kao osumnjičenog za podmetanje eksploziva ispred škole u Brindisiju, uhapšen je u srijedu, a onda je u noći na četvrtak, u 1.30 sati priznao: “Da, onu bombu sam ja načinio”.

Vantaggiato je praćen jer su tv-kamere snimile njegov automobil, bijeli Fiat Punto, kako kruži oko škole Morvillo malo prije eksplozije, koja je 19. maja gotovo izazvala pokolj učenica koje su ujutro ulazile u školsku zgradu. I drugi njegov automobil, Hyundai, s kojim je vjerovatno donio tri plinske boce koje su eksplodirale 19. maja, viđen je pokraj škole.

Još se ne zna zašto je postavio eksploziv. Pretpostavlja se da se htio osvetiti nekome iz sudstva, u zgradi koja se nalazi u blizini škole.

Čini se kako su sve pretpostavke o mafijaškoj ili anarhističkoj vezi u napadu na školu odbačene i to gotovo odmah, jer se istraga usmjerila upravo prema traganju za jednom osobom i zatim upravo prema Giovanniju Vantaggiatu, koji je, navodno, 2005. godine postavio sličan eksploziv.