Svijet
0

Italija se nada opstanku državne zajednice SCG

FENA
Potpredsjednik talijanske vlade i ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini izrazio je u utorak u Beogradu nadu da će opstati državna zajednica Srbije i Crne Gore opstati i naglasio da će Italija nastaviti aktivno pomagati njezine euroatlantske integracije.

Ako se Crna Gora odluči odvojiti od Srbije, u očima mnogih u međunarodnoj zajednici neće predstavljati problem ni da se Kosovo odluči na odcjepljenje, kazao je Fini nakon susreta s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

"Smatram da pitanja Kosova i Crne Gore trebaju biti jasno odvojena jedno od drugog, ali ne vjerujem da će to biti tako lako", kazao je Fini novinarima.

Drašković se na zajedničkoj konferenciji za novinare u talijanskom veleposlanstvu u Beogradu založio za poštivanje svih prava albanske većine i srpske i ostalih manjina na Kosovu, ali ne i za "posebnu stolicu" u UN-u za Kosovo.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka s talijanskim ministrom, Finiju je kazao da se zalaže za očuvanje suvereniteta Srbije nad Kosovom, te predstavio plan decentralizacije koji podrazumijeva stvaranje srpskog entiteta na Kosovu, naglasivši da Beograd nema namjeru upravljati kosovskim Albancima.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u razgovoru s ministrom Finijem istaknuo je da se u rješavanju statusa Kosova mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet SCG, te da se do rješenja mora doći kompromisom.

Fini se u Beogradu sastao i s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, nakon čega je u utorak navečer iz Beograda otputovao u Prištinu, poslije koje će posjetiti i Tiranu.