Svijet
0

Italija: Prodi najavio rezove poreza i u troškovima državne uprave

FENA
Talijanski premijer Romano Prodi najavio je u petak smanjenje poreznog pritiska od sljedeće godine, ali i smanjenje troškova politike i državne uprave, te ustvrdio kako će njegova vlada lijevog centra opstati unatoč najavama čelnika opozicionog desnog centra Silvija Berlusconija kako će u proljeće 2008. biti održani prijevremeni izbori jer sadašnja vlada neće doživjeti zimu.

"Državni proračun za sljedeću godinu bit će dokument (socijalnog) mira i razvitka (gospodarstva)", izjavio je predsjednik vlade lijevog centra Romano Prodi, u razgovoru za radiostanicu RAI-a.

"Zemlja je u boljoj situaciji i možemo smanjiti poreze", rekao je Prodi te je priznao kako državni aparat ima prevelike troškove najavivši "rezanje troškova politike". Talijanski državni računi bili su nesređeni, ali sada su uređeni i "možemo najaviti građanima kako ćemo smanjiti poreze", rekao je Prodi, prenijela je Hina.

Čelniku opozicionog desnog centra Silviju Berlusconiju, koji je u četvrtak na svečanosti stranke centra iz vladine koalicije UDEUR, u mjestu Telese ustvrdio kako će se u proljeće izaći na prijevremene izbore naglasivši kako ne postoji problem izbornog zakona te da je njegova reforma "samo isprika ljevice za opstanak na vlasti", Prodi je poručio kako "prema mišljenju Berlusconija vlada uvijek traje šest mjeseci, ali ne treba se brinuti, jer ću ustrajati".

Berlusconi, kao i predsjednik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini, drži da će Prodijeva vlada pasti upravo ujesen, jer se, po njihovu mišljenju, stranke lijevog centra neće moći dogovoriti oko državnog proračuna i poreza.

Prema izjavama pojedinih čelnika stranaka iz Prodijeve koalicije moglo bi se zaključiti kako će stvarno doći do raspada vlade. Ljevica ne želi smanjivati poreze, već višak u državnoj blagajni potrošiti za pomoć siromašnim slojevima, dok centar drži kako treba smanjiti poreze poduzećima kako bi bila konkurentnija na svjetskom tržištu, a time i bogatija i u mogućnosti podizanja standarda zaposlenih i cijelog društva.