Svijet
0

Italija: Počeo feragosto

FENA
Najveći val odlaska italijanskih turista prema ljetovalištima počeo je u petak, a prema prognozama poduzeća Autostrade ovog se vikenda na glavnim prometnim pravcima - prema granicama sa Slovenijom, Francuskom i Austrijom očekuje jedanaest miliona automobila.

Firma Autostrade najavljuje posebno gust promet za petak poslijepodne i subotu ujutro. Veliki promet se očekuje i prema Anconi i drugim lukama iz kojih kreću trajekti prema Hrvatskoj i Grčkoj, prenosi Hina.

Promet je usmjeren i prema italijanskim turističkim središtima na Jadranu i prema otocima.

Najveći broj Italijana bit će na odmoru upravo prve dvije sedmice u augustu. Od oko 25 miliona Italijana koji će biti na odmoru, oko četiri miliona će otići u inozemstvo, a među odredištima su i hrvatska ljetovališta.

Poduzeće Autostrade poziva na oprez, a od danas su pooštrene i kazne za prekršitelje prometnih propisa. U Italiji godišnje na cestama pogiba više od pet hiljada osoba.

Dok je prijašnjih godina glavni uzrok nesreća bila brzina, umor i nepoštovanje uvjeta vožnje, od ove godine je glavni uzrok nesreća postala vožnja u pijanom stanju.