Svijet
0

Italija: Nova hapšenja i otkrića o mafiji

FENA
Mafijaški klan koji je imao svoje mlade "kamikaze", ubojice od 20 godina spremne "na sve", pa i na "žrtvovanje" za organizaciju, razotkrili su talijanski karabinjeri i operacijom u ponedjeljak uhapsili 24 osobe u Bariju, na jugu Italije.

Karabinjeri iz četvrti San Paolo u Bariju uhapsili su šefove klana, zvanog Telegrafo, pod optužbama za mafijaško udruživanje, krijumčarenje drogom i oružjem. U operaciji nazvanoj "Manhattan" u ponedjeljak ujutro sudjelovalo je više od 300 karabinjera koji su upotrijebili helikoptere i pse za lov na mafijaše. Operacijom je koordinirao zapovjednik karabinjera u Bariju, pukovnik Gianfranco Cavallo, a istraga se vodila za 61 osobu. Uz hapšenje 24 osobe, karabinjeri su zaplijenili i oružje, streljivo, te 700 grama kokaina i sedam kilograma hašiša.

Klan Telegrafo je jedan od najstarijih u Bariju, a vodi ga Lorenzo Valerio (40). Prvi puta je policija zadala težak udarac klanu hapšenjem 46 osoba u oktobru 2003., ali se očito oporavio i sada je pripremao i mlade kamikaze.

Policija je zahvaljujući telefonskim prisluškivanjima otkrila kako klan priprema mladiće od 20 godina za akcije kakve čine kamikaze. Najniža razina članova klana su, kako se doznaje na osnovu telefonskih prisluškivanja razgovora između mafijaških šefova, mladići od 20 godina "spremni učiniti sve za odbranu i valoriziranje klana". Na drugoj razini su odgovorni za raspačavanje droge i iznuđivanje, a na trećoj razini su šefovi pojedinih zona, koji odgovaraju za "kamikaze" i raspačivače. Iznad njih je Carlo Iacobbe (38) koji izravno odgovara šefu tog klana Lorenzu Valeriju, koji se nalazi u zatvoru, prenijela je Hina.

Mafijaški klan je držao pod kontrolom sve trgovce i građevinske poduzetnike u četvrti San Paolo, koji su morali plaćati reket do 1.000 eura mjesečno. Svakog 5. dana u mjesecu mafijaši su dolazili naplaćivati reket.