Svijet
0

Italija: Napolitanu još jedan predsjednički mandat

FENA
Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano izabran je danas za još jedan predsjednički mandat, nakon sporazuma lidera parlamentarnih stranaka kako bi se okončala pat pozicija oko izbora šefa države, poslije pet neuspješnih krugova glasanja.

Uz podršku svih vodećih partija, osim Pokreta pet zvijezda, Napolitano je lako dobio glasanje, gdje je bilo potrebno više od 50 posto glasova poslanika oba doma parlamenta.

Napolitano, koji je sa 87 godina već među najstarijim šefovima države u svijetu, možda neće završiti pun sedmogodišnji mandat i mogao bi da podnese ostavku, a izabran je nakon političke pat pozicije koja je trajala od februara kada na izborima nijedna od stranaka nije osvojila neophodnu većinu, ocijenio je Reuters.

Napolitano je ranije danas saopćio da će se kandidirati za još jedan predsjednički mandat, nakon apela koji su mu uputile glavne političke snage da pomogne u razrješenju sve dublje krize u zemlji.

"Smatram neophodnim da ponudim svoju dostupnost", navodi se u saopćenju italijanskog predsjednika, prenio je AFP.

Glasanje za predsjednika Italije počelo je u četvrtak, a poslanici su najprije odbili da izglasaju za kandidata lijevog centra Franka Marinija, a podršku su uskratili i bivšem premijeru Romanu Prodiju.

Napolitanu je mandat isticao 15. maja, a izbor novog predsjednika je uslov za formiranje nove vlade.