Moraju platiti 100 eura
62

Italija kažnjava osobe starije od 50 godina koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski zvaničnici su uveli mjere kažnjavanja osoba starijih od 50 godina koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa.

Mjere se odnose na državljane Italije, kao i na strane državljane koji žive u ovoj zemlji. Svaka osoba starija od 50 godina koja nije vakcinisana protiv koronavirusa bit će kažnjena novčanom kaznom od 100 eura. Osim toga, uposlenicima starijim od 50 godina će od 15. februara biti potreban "super zeleni pasoš" kako bi mogli ići na posao.

Italijanska vlada je također donijela izmjene aktuelnog zelenog covid pasoša i uvela nove restrikcije, koje su na snazi od danas.

U zemlji se trenutno koristi dvostruki sistem zelenog pasoša, Basic verzija je dostupna svim osobama koje su negativne na koronu, dok je Super verzija rezervisana samo za potpuno vakcinisane ili one koji su preboljeli koronavirus.

Od 1. februara je super zeleni pasoš potreban za korištenje javnog prijevoza, za boravak u vanjskim i unutrašnjim restoranima i barovima, hotelima, kinima, pozorištima, teretanama i na stadionima. Basic verzija za nevakcinisane još uvijek omogućava pristup prodavnicama i supermarketima, apotekama i benzinskim pumpama,, kao i frizerskim salonima. Od danas će biti potrebna za ulazak u javne urede, banke, knjižare i trgovačke centre.

Italijanski mediji tvrde da su svi objekti dužni sami provoditi provjeru statusa osoba, a oni koji to ne budu radili dobit će kaznu između 400 do 1.000 eura, dok ista prijeti i posjetiteljima bez odgovarajućeg zelenog pasoša.

Obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru te u noćnim i disko klubovima, na koncertima i zabavama na otvorenom se produžava do 10. februara.

Italija je zabilježila novi vrhunac pandemije sredinom januara, a 18. januara je zabilježeno više od 228.000 nvoih slučajeva. Do danas je vakcinisano više od 78 posto Italijana.

Austrija je prva uvela obaveznu vakcinaciju za sve odrasle građane, a nova pravila važe od 3. februara. Grčka također primjenjuje mjesečnu novčanu kaznu od 100 eura za starije građane koji se nisu vakcinisali do danas.