Silvio Berlusconi
0

"Italija je spremna na ciljane akcije u Libiji"

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Italija, koja je do sada imala ograničeno djelovanje u Libiji, spremna je dopustiti svojim zračnim snagama "ciljanu akciju" na odabrane vojne ciljeve u toj zemlji, kazao je u ponedjeljak talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Berlusconi je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom rekao da je "Italija odlučila pozitivno odgovoriti" na poziv šefa NATO-ovoga vojnog saveza, naveo je Berlusconi u saopćenju.

"Italija je odlučila povećati operativnost svojih aviona ciljanim akcijama na određene vojne ciljeve na teritoriju Libije kako bi doprinijela zaštiti libijske civilne populacije" rekao je talijanski premijer.

Berlusconi, koji je nekada smatrao libijskog lidera Muamera Gadafija bliskim prijateljem, najavio je i da će o ovoj odluci uskoro obavijestiti britanskog premijera Davida Camerona, te će o njoj razgovarati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji će u utorak posjetiti Italiju, prenio je BBC.

Talijanske zračne snage do sada su u intervenciju u Libiji bile uključene uglavnom kao podrška zaštiti zone zabrane leta i embarga na oružje.

Međunarodna koalicija počela je intervenciju u Libiji 19. marta, na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. NATO je preuzeo zapovijedanje vojnom intervencijom od SAD-a 31. marta.