Svijet
0

Italija i Libija spremne da ponovo aktiviraju sporazum o prijateljstvu

FENA
Italija i Libija spremne su „ponovo aktivirati“ sporazum o prijateljstvu, izjavio je u četvrtak predsjednik vlade Mario Monti nakon sastanka s predsjednikom Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafom Abdul Dželilom.

Abdul Dželil se nalazi u Rimu na prvom u nizu sastanaka s talijanskim liderima. Sporazum o prijateljstvu potpisali su 2008. godine bivši lideri tih dviju zemalja Moamer Gadafi i Silvio Berlusconi, ali je suspendiran krajem februara nakon pobune u Libiji.

„Dogovorilil smo s Abdul Dželilom da obnovimo sporazum o prijateljstvu, čija je primjena suspendirana, a mi smo razmotrili konkretne mogućnosti koje će nam dozvoliti da se koncentriramo na prioritete nove Libije“, rekao je šef talijanske vlade na susretu s novinarima nakon sastanka.

Sporazum o prijateljstvu između Libije i Italije, koji su 30. augusta 2008. potpisali Gadafi i Berlusconi u Bengaziju, predviđa talijansko investiranje pet milijardi dolara u Libiju, kao kompenzaciju za kolonijalni period, od čega oko tri milijarde dolara za izgradnju priobalne autoceste u dužini 1.700 kilometara.

Zauzvrat, režim u Tripoliju je obećao da će ograničiti ilegalnu imigraciju sa svog teritorija. Sporazum koji omogućava i povratak u Libiju imigranata koji su otišli iz te zemlje doveo je do pada za 94 posto ilegalne imigracije prema jugu Italije.

Italija, bivša kolonijalna sila, prvi je trgovinski partner Libije.