Svijet
0

Istraga o rušenju malezijskog aviona u Ukrajini: Umiješano 20 ruskih vojnika

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Novinar i osnivač britanske nevladine platforme za istraživanje "Bellingcat" Eliot Higgins tvrdi da ima dokaze da je 20 ruskih vojnika bilo umiješano u rušenje Boeinga 777-200 kompanije Malaysia Airlinesa 17. jula prošle godine.

Avion je srušen na kriznom istoku Ukrajine u kojem su u tom periodu vođeni sukobi između ukrajinskih snaga sigurnosti i lokalnih proruskih separatista, a poginulo je svih 298 putnika, među kojima i 15 članova posade.

Higgins je u izjavi za holandsku televiziju NOS kazao da je na kraju istrage, što preko interneta tako i drugim putevima, sakupio dokumentaciju o tome ko je ispalio projektil te je predao holandskom tužiocu. 

Prema izvještaju koji je napisao broj vojnika koji su učestvovali u rušenju aviona je sa 100 smanjen na 20. Tužilaštvo je primilo dokumentaciju i navodi da će ozbiljno razmotriti imena ali i fotografije koje su mu dostavljene. 

Holandski Ured za sigurnost koji je nadležan za istragu o padu putničkog aviona kompanije Malaysia Airlines na letu MH17 objavio je ranije finalni izvještaj u kojem se navodi da je pomenuti avion oboren raketom BUK ruske proizvodnje.

Boeing 777-200 kompanije Malaysia Airlinesa srušen je 17. jula prošle godine na kriznom istoku Ukrajine u kojem su u tom periodu vođeni sukobi između ukrajinskih snaga sigurnosti i lokalnih proruskih separatista. U nesreći je poginulo svih 298 putnika, među kojima i 15 članova posade. Među poginulima je bilo 196 holandskih državljana. 

Druga faza istrage bi trebala biti okončana početkom ove godine i dati odgovor na pitanje ko je srušio taj avion.