Pakistan
0

Istraga navodne smrti vođe talibana

FENA
Hakimullah Mehsud (Foto: Reuters)
Hakimullah Mehsud (Foto: Reuters)
Pakistanska vojska priopćila je u nedjelju da provjerava izvještaje da je čelnik pakistanskih talibana Hakimullah Mehsud umro od povreda zadobijenih u napadu američke bespilotne letjelice sredinom januara.

Smrt talibanskog čelnika predstavljala bi važan uspjeh kako za Pakistan, tako i za SAD, koji okrivljuje Mehsuda za nedavni smrtonosni bombaški napad na agente CIA-e u Afganistanu.

Priopćenje pakistanske vojske uslijedilo je ubrzo nakon što je pakistanska televizija javila da je Mehsud umro u Orakzaiju, području na sjeverozapadu zemlje gdje se navodno liječio od povreda.

"Dobili smo ta izvještaje i provjeravamo njihovu tačnost", rekao je glasnogovornik vojske Atar Abas za Associated Press.

Za talibanskog vođu se već jednom tvrdilo da je ubijen 14. januara, ali su talibani dva dana kasnije objavili audio snimak, na kome navodno Hakimula negira da je pogođen u napadu američke bespilotne letjelice, prenosi Reuters.

Hakimula je preuzeo vođstvo nad pokretom pakistanskih talibana Tehrik-e-Taliban, pošto je njegov osnivač Mehsud Bajtulla ubijen u napadu bespilotne letjelice u augustu 2009.