Željeznička nesreća u Rusiji
0

Istraga: 'Izvršena dva teroristička napada'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na mjestu iskakanja vagona brzog voza iz šina na relaciji Moskva - Sankt-Peterburg u Tverskoj oblasti izvršena su dva teroristička akta, od kojih je drugi bio usmjeren na službenike Istražnog komiteta pri Tužilaštvu Rusije, izjavio je u utorak zvanični predstavnik tog komiteta Vladimir Markin.

Markin je agenciji Itar-Tass rekao da su stručnjaci za eksploziv Federalne službe sigurnosti proveli ekspertizu naprave koja je eksplodirala u subotu, 28. novembra, u neposrednoj blizini od istražitelja i da je utvrđeno da je naprava aktivirana uz pomoć mobilnog telefona.

Prema njegovim riječima, to daje osnova za pretpostavku da je eksplozija na mjestu katastrofe voza "Nevski ekspres", u kojoj je u petak navečer poginulo 26 putnika, bila usmjerena direktno na grupu istražitelja.

Pokrenut je krivični postupak, koji je spojen s glavnim predmetom za podmetanje eksploziva pod voz.

Pojedini mediji javili su da se načelnik Istražnog komiteta pri tužilaštvu Aleksandar Bastrikin u ponedjeljak javio u jednu od bolnica u Sankt-Peterburgu s potresom mozga, koji je zadobio učestvujući u likvidaciji posljedica iskakanja "Nevskog ekspresa“ iz šina, naveo je Itar-Tass.

U agencijskoj vesti se dodaje da u komitetu nisu željeli da komentarišu tu informaciju.

Predstavnik komiteta ukazao je da druga eksplozija podsjeća na taktiku koju primjenjuju teroristi na Sjevernom Kakvazu, kada se napadaju grupe istražitelja koje ispituju mjesto događaja.

Markin je rekao da se aktivno nastavlja potraga za očevicima i materijalnim dokazima i da je "bukvalno na 100 metara od mjesta eksplozije pronađena jakna" a da se traži njen vlasnik i ispituje njegova eventualna umiješanost u zločin.

Predstavnik komiteta je ponovio da je glavna verzija nesreće teroristički akt i da je, prema preliminarnoj informaciji, pod lokomotivom eksplodirala naprava kućne izrade na daljinsko upravljanje s približnom snagom od sedam kilograma trotila.

U eksploziji su iz kolosjeka izbačena tri posljednja vagona pri brzini od 200 kilometara na sat, poginulo je 26 putnika, više od 90 je povrijeđeno, a sudbina još dvojice je nepoznata, naveo je Itar-Tass.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Suhodoljski rekao je da je MUP pojačao pratnju vozova na glavnim pravcima, prije svega od Moskve do Sankt-Peterburga.

Prema njegovim riječima, policajci su pod naročitu kontrolu uzeli željezničke stanice, gdje dežuraju pojačane patrole.

U Sankt-Peterburgu u utorak je održana komemoracija poginulom čelniku državne kompanije "Ruski autoputevi" Sergeju Tarasovu, kojoj su prisustvovali guvernatorka Valentina Matvijenko, ministar saobraćaja Igor Levitin i opunomoćeni predstavnik ruskog predsjednika za Sjeverozapadni Federalni Okrug Ilja Klebanov, izvijestio je Itar-Tass.

U "sjevernoj ruskoj prijestolnici" bit će sahranjen i načelnik Federalne agencije za državne rezerve Boris Jevstratikov, koji je, također, poginuo u nesreći izazvanoj eksplozijom, prenosi Tanjug.