Joe Biden
0

Istočna Evropa može pokazati put Ukrajini, Gruziji i Moldaviji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak u Bukureštu zemlje istočne Evrope koje su izašle iz komunizma prije 20 godina da mladim demokratskim zemljama poput Moldavije, Gruzije i Ukrajine pokažu put ka "stabilnosti".
"Primjer koji ste vi dali prije 20 godina inspirirao je svijet. Uloga koju vi možete odigrati u 20 narednih godina može biti još veća, ohrabrite, podržite i konsolidirajte mlade demokratije", kazao je Biden, koji je govorio u Centralnoj univerzitetskoj biblioteci u Bukureštu.

"U istočnoj Evropi ima još zemalja koje se bore da uspostave funkcionalne demokratije i jaku tržišnu ekonomiju, vi možete pomoći i pokazati put Moldaviji, Gruziji i Ukrajini ka prosperitetu i stabilnosti", dodao je on.

Biden je ocijenio da ako je "lakše uništiti bivše režime nego izgraditi solidnu demokratiju" zemlje centralne i istočne Evrope uspjele su "da održe svoja obećanja iz revolucije".

Američki potpredsjednik nalazi se na turneji u tri zemlje istočne Evrope, tokom koje je posjetio Varšavu, Bukurešt i u petak odlazi za Prag.