Nisu dobili odgovor
4

Istekao ultimatum radnika željeznica u Njemačkoj: Državu čeka novi višednevni štrajk

V. K.
Radnici željeznica već nekoliko puta organizovali višednevne štrajkove (Foto: EPA-EFE)
Radnici željeznica već nekoliko puta organizovali višednevne štrajkove (Foto: EPA-EFE)
Sindikat radnika njemačkih željeznica (EVG) postavio je prije nekoliko dana ultimatum Deutsche Bahnu za dostavljanjem nove ponude o povećanju plata. Uprkos tome, odgovor željeznica je izostao.

Kako pišu njemački mediji, sindikat je uz novu ponudu dostavio i obavještenje da se Deutsche Bahn mora o svemu izjasniti do danas u 12 sati. U suprotnom, sindikat je najavio kako će se štrajk upozorenja nastaviti.

"Prilika da se prekine štrajk upozorenja je nestala", saopćili su iz sindikata.

S druge strane, Deutsche Bahn je saopćio kako su signalizirali spremnost na ustupke sindikatu.

"U intenzivnim razgovorima do četvrtka EVG-u je obećano da će se ispuniti zahtjevi o minimalnoj plati. To smo i ispunili, a EVG sada mora održati obećanje i otkazati 50-satni štrajk upozorenja", rekao je zvaničnik DB-a Martin Seiler.

Sindikat željeznica pozvao je radnike na štrajk koji bi trebao započeti u nedjelju u 22 sata te bi trebao trajati do utorka u ponoć. Kada je riječ o ponudi koju su dobili od Deutsche Bahna, iz sindikata su poručili kako je riječ o lažnoj ponudi koja nema za cilj unapređenje položaja radnika.

"Za to vrijeme, svi vozovi ostali bi u depoima. Vozovi neće saobraćati tokom štrajka, čak ni u regionalnom saobraćaju", saopćili su.

Između ostalog, sindikat traži od željeznica povećanje plata od 12 posto. EVG ima ingerencije za 230.000 radnika koji su učlanjeni u ovaj sindikat.

S druge strane, Deutsche Bahn je do sada sindikatu nudio povećanje plate od 10 posto i dodatnih 2.850 eura premije za inflaciju za sve radnike.