Svijet
268

Ispovijest 16-godišnje Farah iz Gaze: Možda umrem večeras

Klix.ba
Farah Baker živi preko puta Al-Shifa bolnici u Gazi. Ova šesnaestogodišnja djevojčica putem Twittera izvještava o dešavanjima u Gazi. U svojim postovima navodi da ne može da pojede nijedan obrok u miru, bez detonacija i automobila koji gore u njenoj ulici. Plaši se da bi svaki novi dan mogao biti i posljednji.

U ponedjeljak je raketa pala u park pored bolnice, navodno je ubijeno 10 Palestinaca, devetero od njih su nevina djeca.

"To je u blizini moje kuće, ne mogu prestati plakati. Možda umrem večeras #Gaze #GazaUnderAttack #ICC4Israel #AJAGAZA", napisala je Farah Baker.

Za tri sedmice, u sukobima je poginulo više od hiljadu stanovnika Gaze, većinom civila. Prema zvaničnim podacima, u Izraelu je poginulo 48 vojnika i tri civila.

"Bombarduju moje naselje. Ovo je najgora noć u ovom ratu. Želim da znate da u svakom trenutku možemo poginuti", napisala je Farah na Twitteru.

Ovo je samo jedan od hiljadu zastrašujućih momenata koje su Farah i njena šestogodišnja sestra izdržale. Njihov dom je tri puta već bio usred ratne zone. Prozori njihove spavaće soba su stalno razbijani u napadima.

Farah je napisala da je tri sedmice zarobljena u svojoj kući u središtu jednog od najžešćih udara na Gazu. Ona je često bez snage i mogućnosti da radi uobičajne svakodnevne stvari, da ide u školu i da se druži sa prijateljima.

Farah je okupila podršku ljudi iz cijelog svijeta. Ona je navela da je u svom životu već doživjela tri rata, ali je ovaj, po njenim riječima najstrašniji. Iako je mnogi pitaju zašto ne napusti svoj dom, ona tvrdi da ne smije da izlazi iz kuće, jer se plaši da bi mogla da pogine čim bi izašla na ulicu.