Nick Clegg
0

"Ispitati navode o ubijanju i zlostavljanju u Iraku"

FENA
Nick Clegg (Foto: PA)
Nick Clegg (Foto: PA)
Tvrdnje o zlostavljanju zatvorenika i ubijanju civila u Iraku objavljene u petak u okviru povjerljivih američkih dokumenata na web siteu WikiLeaks izuzetno su ozbiljne i moraju se ispitati, izjavio je zamjenik britanskog premijera Nick Clegg.
Clegg je u izjavi za BBC kazao da nije na Velikoj Britaniji da kaže Sjedinjenim Državama kako da postupe, ali da svi navodi o zlostavljanju od britanskih vojnika "treba da se ispitaju", javio je AP.

"Ljudi će htjeti da čuju odgovor na izuzetno ozbiljne tvrdnje čija je priroda, smatram, prilično šokantna za svakog", rekao je Clegg.

U skoro 400.000 dokumenata, koji se odnose na period od početka 2004. do januara ove godine, navodi se da su američke trupe u Iraku često zanemarivale uvjerljive dokaze da njihovi irački saveznici zlostavljaju, muče i ubijaju zarobljenike.

Dnevnik The Guardian ispitao je objavljena dokumenta i saopćio da je naišao na dva slučaja u kojima su Iračani izvjestili o zlostavljanju od britanskih vojnika.

Pentagon je osudio objavljivanje povjerljivih dokumenata, a isto je učinilo i britansko ministarstvo odbrane, koje je saopćilo da to može da ugrozi živote vojnika.

U Velikoj Britaniji trenutno je u toku zvanična istraga o greškama britanskih zvaničnika uoči i nakon invazije na Irak, a izvještaj s tim u vezi trebalo bi da bude objavljen ove godine.



Cleggova liberalna stranka, koja se sada nalazi u vladajućoj koaliciji na čelu s konzervativcima premijera Davida Camerona, protivila se invaziji na Irak 2003. godine, a rat u ovoj zemlji nazvala je protivzakonitim.