Bruxelles
0

Island bi sljedeće sedmice trebao započeti pristupne pregovore s EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Island bi u sljedeći utorak trebao započeti pristupne pregovore s Evropskom unijom (EU) nakon što su u četvrtak zemlje članice postigle saglasnost o tome, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Odluku sa sastanka Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji čine ambasadori zemalja članica, trebaju još potvrditi ministri vanjskih poslova koji se u ponedjeljak okupljaju u Bruxellesu na redovnom mjesečnom sastanku.

Šefovi država ili vlada EU-a pozvali su na svom zadnjem sastanku na vrhu Vijeće EU-a 17. juna da pripremi pregovarački okvir za pregovore s Islandom, o čemu je u četvrtak postignuta saglasnost na sastanku COREPER-a.

Island je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u julu prošle godine, a Evropska komisija je objavila mišljenje o toj kandidaturi u februaru ove godine.

Island bi mogao postati 29. članica EU-a, nakon Hrvatske, ako to prihvate islandski građani na referendumu.

Island kao članica Evropskog ekonomskog prostora već ispunjava oko dvije trećine evropskog zakonodavstva, stoga bi put te zemlje prema članstvu trebao biti puno lakši nego što je slučaj s ostalim kandidatima. Međutim, tokom pregovora trebat će postići rješenje u, za Islanđane, vrlo osjetljivom pitanju ribolova i poljoprivrede.

Island će također morati naći rješenje u bilateralnim pregovorima s Holandijom i Velikom Britanijom oko obeštećenja njihovih štediša koji su svoje štedne uloge izgubili u islandskoj banci Icesave, što je također vrlo težak ispit za tu malu otočnu zemlju s 300.000 stanovnika.

Island godinama nije bio sklon članstvu u Evropskoj uniji sve dok nije teško pogođen finansijskom krizom 2008. I tada su zapravo počeli tražiti zaštitu u okviru eurozone više nego unutar EU-a. Kada im je odgovoreno da ne mogu biti članica evrozone, a da istodobno ne budu članica Unije, Islanđani su podnijeli zahtjev za članstvo.

Međutim, rezultat glasanja na referendumu koji se mora održati u slučaju da se pristupni pregovori s EU-om uspješno završe, sve je prije nego siguran, pogotovo dođe li do tada do ekonomskog oporavka.