Silvio Berlusconi
0

"Isključiti iz političkih stranaka počinioce krivičnih djela"

FENA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
"Počinioci krivičnih djela ne mogu tražiti da ostanu članovi" neke političke stranke i budu na izbornim listama, izjavio je u četvrtak šef talijanske vlade Silvio Berlusconi, dan nakon što je državni revizor objavio izvještaj o korupciji.

U razgovoru za talijansku agenciju Ansa, šef vlade je izjavio da će razmotriti skoro uvođenje zakona koji će pojačati kazne za krivično djelo korupcije.

On je kazao kako je s liderima svoje stranke Narod slobode odlučio da osobe koje su predmet neke istrage ili su u nekom sudskom procesu ne treba da se pojavljuju na izbornim listama i da će u slučaju sumnje u njihovu krivicu predsjedništvo stranke odlučivati od slučaja do slučaja.

U srijedu je talijanski državni revizor nazvao korupciju "teškom patologijom", jer je bilo 229 posto tužbi više u prvih 11 mjeseci 2009.

Antonio di Pietro, lider opozicijske stranke Italija vrijednosti kazao je da "ako Berlusconi hoće zaista da se bori protiv korupcije, trebalo bi samo da povuče sve mjere i zakone koje je donijela vlada, a koji su mu omogućili da izbjegne suđenje za krivična djela".

Prema ispitivanju koje je proveo Institut Eurispes na uzorku od 1.191 osobe od kraja decembra 2009. godine do polovine januara 2010. godine, 92,5 posto ispitanika smatra da je "korupcija dosta ili vrlo raširena" u Italiji.

Institut podsjeća da je Italija, prema podacima nevladine organizacije Transparency International, sa 41. mjesta u 2007. godini pala na 55. mjesto u 2008. godini i na 63. mjesto u 2009.

Većina članova Berlusconijeve većinske stranke, među kojim su neki njegovi bliski saradnici, osumnjičena je za korupciju.