Novi ogranak izveo napad?
58

ISIL nastavlja s insistiranjem da stoje iza napada u Moskvi: Sada pominju i neispravno oružje

B. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Teroristička grupa tzv. Islamske države ISIL "šokirana" je što mora dokazati organizaciju terorističkog napada u moskovskom Crocusu.

Mediji bliski tzv. Islamskoj državi kažu da Rusija ne priznaje svoj neuspjeh i krivi Zapad.

Konkretno, novi broj novina "An-Naba" sadrži članak u kojem se navodi da Rusija ne priznaje "neuspjeh pred mudžahedinima", radije okrivljujući svoje protivnike u "zapadnom taboru".

Novine se izdaju u ime tzv. Islamske države i distribuiraju se kao PDF datoteka.

"Nakon snažnog poraza, Rusija nije imala drugog izbora nego usmjeriti 'optužbe za zavjeru' protiv svojih protivnika u 'zapadnom taboru' kako bi izbjegla priznati svoj veliki neuspjeh mudžahedinima", navodi se u članku.

Publikacija terorista, opisujući detalje napada, navodi da su trojica militanata trebala pucati na sve prisutne u Crocus City Hallu, a četvrti je zapalio zgradu.

Također se kaže da je neispravnost oružja natjerala militante da žurno napuste Crocus: napadači su pripremili dovoljno oružja da počine još više ubistava i kasniju pucnjavu s ruskim snagama sigurnosti.

"Rusija je vrlo zainteresovana za ispitivanje zatvorenika na takav način da služi političkim sukobima sa svojim protivnicima i prikriva gubitke koje su joj nanijeli mudžahedini", stoji u članku.

U isto vrijeme, u članku se kaže da je napad izvela nova "kalifatska grupa" unutar Rusije.

Prema ISIL-u, to ipak nije bio Wilayat Khorasan, već neka nova struktura unutar Rusije. Oni eksplicitno spominju Rusiju kao zaseban entitet u svojim materijalima.

U isto vrijeme, ruske vlasti nastavljaju optuživati ​​Ukrajinu i zapadne zemlje za organiziranje napada. Na primjer, sekretar Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev rekao je da je Ukrajina umiješana u napad na Crocus.

Putin je napad u Crocusu nazvao "činom zastrašivanja". Prema njegovom mišljenju, napad bi mogao biti "karika u nizu pokušaja onih koji su u ratu s Rusijom od 2014. godine".