Afganistan
0

ISAF: NATO-vi vojnici će zbog civilnih žrtava ponovo na obuku

FENA
Zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu pod vodstvom NATO-a (ISAF) obećao je afganistanskom predsjedniku da će svi pripadnici tih snaga biti odmah poslani na ponovnu obuku nakon nedavnih civilnih žrtava u operacijama koalicije, rekli su dužnosnici obje strane.

Civilne žrtve jedan su od najvećih izvora napetosti između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i njegovih zapadnih podržavatelja. Pravila za zračne udare i "noćne napade" nekoliko su puta postrožena posljednjih godina a te operacije još mogu poći u krivom smjeru.

ISAF u Kabulu je potvrdio da je njegov zapovjednik, američki general John Allen, pisao Karzaiju u vezi s pogibijama civila u južnoj afaganistanskoj pokrajini Kandaharu prošle sedmice.

"Od najvišeg je interesa ISAF-a da zaštiti civilno stanovništvo", rekao je glasnogovornik ISAF-a Carsten Jacobson.

"Zapovjednik ISAF-a je odmah nakon incidenta poduzeo mjere. Zapovijeđena je ponovna obuka cjelokupnih snaga u svim relevantnim i već dugo postojećim nalozima", rekao je novinarima Jacobson.

Karzai je u četvrtak naložio istragu o zračnim napadima NATO-a na jugu Afganistana u kojima je poginulo šestero djece i jedna odrasla osoba. Jacobson je rekao i da se istražuje i incident u kojem su poginula dva motociklista te pogibija tri žene i dvoje djece u raketnom napadu u nedjelju.

Ranije u utorak je Karzaijev ured rekao u izjavi poslanoj e-mailom da je Allen izrazio svoje "osobno žaljenje" zbog pogibija civila.

"Izdao sam direktne naredbe svim jedinicama da provedu ponovnu obuku u našim metodama upotrebe sile protiv pobunjenika uz zaštitu afganistanskih civila, rekao je general Allen u pismu", prenio je predsjednikov ured.