Objavljen snimak akcije
344

Iron Dome zakazao? Hezbolah dronom pogodio bazu izraelske vojske, veliki broj ranjenih

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Libanska grupa Hezbolah saopćila je da je u srijedu napala bazu izraelske vojske, a izraelska vojska saopćila je da je u napadu ranjeno 14 vojnika, uključujući šest teško, u selu na sjeveru zemlje.

Incident je označio treći dan zaredom kako Hezbolah napada baze na sjeveru Izraela, s visokim regionalnim napetostima nakon što je Iran pokrenuo direktan napad na Izrael tokom vikenda u znak odmazde za smrtonosni napad na teheranski konzulat u Damasku.

Hezbolah je rekao da je pokrenuo "kombinovani napad navođenim projektilima i eksplozivnim bespilotnim letjelicama na novo vojno izviđačko komandno središte u Arab al-Aramsheu", selu s arapskom većinom u sjevernom Izraelu u blizini libanske granice.

Medicinski centar Galilee u sjevernom izraelskom gradu Nahariya objavio je u saopćenju da je primio 14 ranjenih osoba.

Hezbolah je rekao da je napad došao "kao odgovor na ubijanje brojnih boraca otpora u Ain Baalu ​​i Shehabiji" u utorak.

Prema izraelskoj vojsci, "određeni broj ispaljivanja iz Libana su identificirani kako prelaze u područje Arab al-Aramshe", a izraelske snage pogodile su izvore vatre.

U ponedjeljak je Hezolah gađao izraelske trupe eksplozivnim napravama, ranivši četiri vojnika koji su prešli na libanski teritorij, što je bio prvi takav napad u šest mjeseci sukoba.