Iranske vlasti
0

Iranu je potrebno 20 fabrika za obogaćivanje urana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranu će trebati ukupno 20 fabrika za obogaćivanje urana poput one u Natanzu da bi odgovorio svojim budućim potrebama za nuklearnom energijom, izjavio je u subotu šef Iranske organizacije za atomsku energiju.

U intervju za državnu televiziju na engleskom jeziku Press TV, zvaničnik ove organizacije Ali Salehi je izjavio da Teheran ne razmišlja o povlačenju iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

On je objasnio da je Iranu "potrebno da proizvede 20.000 megawata nuklearne energije i da je za to potrebno 20 puta više obogaćenog urana nego što može da proizvede Natanz".

Konačni kapacitet fabrike u Natanzu treba da bude 30 tona obogaćenog urana godišnje, dovoljno da snabdijeva nuklearnu centralu, precizirao je Salehi.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad saopćio je ove sedmice da je Iran odlučio da izgradi deset novih fabrika za obogaćivanje urana, nakon što je IAEA osudila politiku Teherana koja bi mogla da otvori put sankcijama UN-a.

Ovo saopćenje je izazvalo negodovanje u zapadnim zemljama i u Rusiji koje se plaše da Iran ne upotrijebi obogaćeni uran za pravljenje nuklearnog oružja, iako to Teheran uporno negira.