Napetost na moru
20

Iran zaplijenio još jedan tanker sa naftom u Hormuškom prolazu, drugi u sedam dana

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iran je zaplijenio komercijalni naftni tanker u Hormuškom tjesnacu, u drugoj takvoj zapljeni trgovačkog brodu vodama Arapskog zaljeva u manje od sedam dana.
Iranska mornarica Islamske revolucionarne garde (IRGCN) zaplijenila je naftni tanker Niovi koji plovi pod zastavom Paname, objavila je danas američka mornarica.

Tanker je zaplijenjen dok je prolazio kroz Hormuški tjesnac, najvažnije svjetsko čvorište za tranzit nafte između Omana i Irana koje povezuje Perzijski zaljev s Omanskim zaljevom. Dnevni tokovi nafte kroz Hormuški tjesnac ekvivalentni su oko 21 posto dnevne potrošnje naftnih tekućina u cijelom svijetu.

Naftni tanker Niovi isplovio je iz Dubaija i išao je iz Arapskog zaljeva prema luci Fujairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kada je desetak brzih jurišnih brodova IRGCN-a naletjelo na brod usred tjesnaca.

"IRGCN je nakon toga prisilio naftni tanker da promijeni kurs i krene prema iranskim teritorijalnim vodama u blizini obale Bandar 'Abbasa, Iran", rekla je američka mornarica u saopćenju o najnovijem incidentu s iranskim zapljenama komercijalnih brodova u blizini Hormuškog tjesnaca.

Ovo je drugi takav incident u sedam dama. Prethodni incident dogodio se kada je iranska mornarica zaplijenila naftni tanker Advantage Sweet pod zastavom Maršalovih Otoka dok je prolazio međunarodnim vodama u Omanskom zaljevu. Tanker za naftu krenuo je iz luke Mina Saud u Kuvajtu i bio je namijenjen za Houston u Teksasu, nakon što ga je naručio američki naftni div Chevron.